door Bertus Bouwman

Even geen debat over adoptie door homo-echtparen

BERLIJN – Een week geleden verraste het CDU met een 'draai'. De Duitse christendemocraten wilden ineens onderzoeken of de partnerschapsregistratie van homo-echtparen gelijk kan worden gesteld aan een 'gewoon' huwelijk. Wanneer homo's een kind adopteren zou dat gelijkwaardig moeten zijn aan de adoptie door een vader en moeder. Maar onder druk van de conservatieve vleugel blijft het CDU voorlopig nog bij het oude standpunt.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Blog: Wir sind stolz auf ihn

Zoals een nieuwe bezoeker aan het Hauptbahnhof van Berlin zich als een miezerig tuinkersje in een Westlandse gigakas kan voelen bij het aanschouwen van de imposante glasplaten, zo kan ook een nieuwbakken bewoner van Berlijn zich klein voelen in de Duitse hoofstad.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Blog: Vergelijk Egypte en Indonesië niet klakkeloos

JAKARTA – Om maar direct de titel van mijn verhaal te beamen; inderdaad, Egypte en Indonesië zijn niet te vergelijken. Toch doken dergelijke vergelijkingen dikwijls op de laatste weken. Want, had Indonesië ook niet een machtswisseling meegemaakt in 1998? En er wonen toch ook moslims? Allemaal waar. En toch zijn het appels en peren.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Blog: Piet Pelle op zijn Indonesische Gazelle

JOGJAKARTA - In een sepia-verleden bewoog de Nederlandse jeugd zich voort op een stalen ros van Gazelle. Piet Pelle heette het jongetje uit de reclamecampagne. Hij fietst al negentig jaar fier rond met blozende wangen, een wapperende kuif en een blijmoedige blik in zijn ogen. Zo fiks en vrolijk Piet Pelle kijkt, zo voelde ik mij gisteren, fietsend tussen de rijstvelden bij Jogjakarta.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Het fragiele imago van Kazachstan

AKTAU/ALMATY/ ASTANA - De OVSE, baken van westerse waarden en democratisering, wordt vanaf volgende week geleid door Kazachstan, beter bekend om de film Borat dan om vrije verkiezingen.Het 

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Blog: Getuige van een misdaad

SINT-PETERSBURG - Loop een stukje langs de grachten van Sint-Petersburg, en je voelt Fjodor Dostojewski overal. Ieder moment kun je per ongeluk tegen de beroemde schrijver op botsen als je de hoek omslaat. Hij zal geërgerd aan zijn pluizige baard plukken en haastig doorlopen. Geen tijd voor fans.

Lees meer...