door Bertus Bouwman

Elsevier: Opstand van nette heren

Duitsland moet uit de euro, vindt de nieuwe partij ‘Alternative für Deutschland’ (AfD). Laten deze sceptici het gezapige eurodebat in Duitsland ontvlammen?

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Blog: Berlijn drinkt met Mate

BERLIJN – Berlijners sjouwen graag met drank over straat. Kijk niet gek op als er eentje om tien uur 's ochtends voorbij schuifelt met een halve literfles bier. Verwacht geen zwerver, nee dit kan een keurige middenklasser zijn op weg naar een klus, of een clubganger die na een lange nacht dansen zijn kater wegspoelt en vervolgens in bed duikt. Een soort rek en strek oefening voor alcoholisten.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Duitsland krijgt eigen eurosceptische partij

BERLIJN – Ook in Duitsland klinkt steeds luider het boegeroep voor de Europese Unie. Voor veel Duitsers voelt het alsof zij de problemen in Zuid-Europa uit eigen zak moeten betalen. De partij 'Alternative für Deutschland', wil uit de Euro en kwam maandagavond voor het eerst met 1200 mensen bijeen.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Ondernemende vrouwen uit Oost-Europa bijeen

DEN HAAG – Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Elk jaar staat 8 maart in het teken van 'strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld'. In Den Haag wordt vanavond een congres georganiseerd voor Oost-Europese vrouwen om hun ondernemerschap te stimuleren en stereotypen te doorbreken.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Spooktreinen naar een leeg vliegveld

BERLIJN – Zoals gans Amsterdam de spot dreef met de Noord-Zuidlijn, zo is in Berlijn het nieuw te bouwen vliegveld (Berlin Brandenburg International Airport) het algemene mikpunt van spot. Al viermaal is de opening uitgesteld van wat het modernste vliegveld van Europa moet worden. Officieel is dat nu 27 oktober, maar onderaannemers die aan het vliegveld bouwen lieten al doorschemeren aan de Duitse media dat het niet voor 2014 open gaat. Er rijdt al wel een trein naar het toekomstige vliegveld.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Stalins geest waart nog door Berlijn

BERLIJN - Zestig jaar geleden, 5 maart 1953, stierf Jozef Stalin. De 'man van staal' leeft nog steeds in de harten van aanhangers die hem terug wensen, schrijft The Moscow Times vandaag. “Hij zou jullie nekken breken”, bitst een sympathisant tegen iemand die kritiek heeft op de Sovjet-leider die verantwoordelijk wordt gehouden voor miljoenen doden in de Goelags en hongersnoden. Ook in Berlijn waart de geest van Stalin nog rond.

Lees meer...