door Bertus Bouwman

Elsevier: Broodje oorlog

BERLIJN - Een broodje bestellen in een Berlijnse bakkerij kan een gevoelige kwestie zijn. Wie in plaats van het Berlijnse ‘Schrippe’ op z’n Zuid-Duits ‘Wecke’ bestelt, krijgt al snel een norse blik toegeworpen of wordt volkomen genegeerd. Echte Berlijners hebben het niet zo op import-hoofdstedelingen. Regelmatig staat er dan ook ‘Schwaben Raus’ op muren gekalkt. Met ‘Schwaben’ worden Zuid-Duitsers bedoeld, maar het is inmiddels ook een scheldnaam geworden voor alle vreemdelingen.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Mannetje op de radio

BERLIJN - Wat doet een krantenmannetje op de radio? Met enige regemaat zal ik ook op Radio 1 te horen zijn. De afgelopen weken was dit al tweemaal het geval in het BNN-programma 'De wereld van Filemon'. 

Lees meer...

door Bertus Bouwman

RD: Een beetje Oranje in Duitsland

BERLIJN - Toegeven zullen ze het niet snel, maar veel Duitsers kijken met enige afgunst naar het Nederlandse koningshuis. Meer dan de helft van de Duitsers volgt graag het nieuws over buitenlandse vorstenhuizen blijkt uit onderzoek. Willem–Alexander wordt ook een klein beetje koning van Duitsland.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

ND: Degelijke Duitse economie gebaat bij vers bloed

BERLIJN - De auto als Duits kwaliteitsproduct bezorgt ons buurland uitstekende exportcijfers. Toch heeft die degelijke economie vers bloed nodig, vindt de Duitse regering.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Blog: Zenuwen bij de kassa

BERLIJN – Nu ik meer dan twee maanden in Berlijn woon en u doorgaans met hosannahverhalen bedien mag ik nu wel even klagen over Duitse ondeugden. Punt één, Duitsers snappen het concept fietsen niet. Het tweede punt, de kassa's werken op mijn zenuwen.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Elsevier: Profijt van het nazi-imago

 

BERLIJN - Duitsers zijn het zat om door Zuid-Europa als Nazi's te worden weggezet. Toch kan Angela Merkel er van profiteren. Bondskanselier Angela Merkel werd bij haar bezoek aan Athene in 2012 opgewacht door woedende Grieken met hakenkruizen en nazi-uniformen. In Cyprus gaat het bij recente protesten niet anders. Boze betogers riepen bij de Duitse ambassade: 'Dieven, verdwijn uit ons land!'. In Duitsland is men de posters met Merkel voorzien van Hitler-snor beu. 

Lees meer...