door Bertus Bouwman

Tone: Nu krijgt Merkel het moeilijk

De Angela-fans in hun oranje shirts werden maandagochtend met een kleine kater wakker. De blijdschap over Merkels overweldigende overwinning ebt een beetje weg bij het zien van de enige twee opties; regeren met rood of groen. Dat worden zware onderhandelingen.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Tone: De tol voor het Beierse paradijs

Laat je niet in de luren leggen door koddige hoedjes met een zwierige pluim. De Duitse economie draait op Beieren waar ‘laptops en Lederhosen’ geen tegengestelden zijn. Het CSU won zondag de absolute meerderheid in de Beierse Landstag. De poort naar het paradijs, waar buitenlanders straks entree moeten betalen.

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Duitslandnieuws: ‘Den Haag weet niet waar Duitsland ligt’

Nederland laat kansen liggen als het om Duitsland gaat, betoogt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. “Als het over Duitsland gaat, kijkt men me vaak glazig aan. Er wordt gepraat over China, terwijl de kansen bij de buren liggen.”

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Tone: De kansen van Pannen-Kandidat Peer

Adlershof, Oost-Berlijn. Aan de rand van de vlakte waar grassprieten, steentjes en stuifzand de skyline vormen, staat de technische universiteit waar de jonge Angela Merkel vanaf 1978 haar scriptie over theoretische chemie schreef. Enkele honderden meters verderop ligt de brede maar lege straat Am Studio, die geheel volgens verwachting naar een grote studio leidt waar Merkel deze avond geen chemische dissertatie, maar haar regeringsbeleid van de afgelopen vier jaar moet verdedigen. Haar uitdager heet Peer Steinbrück, maar er is niemand die van hem wonderen verwacht. Merkel heeft het TV-Duell bij voorbaat gewonnen, schrijven de kranten. Vlakbij haar oude Uni speelt ze een thuiswedstrijd..

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Duitslandnieuws: ‘Bezoek Koning aan Zuid-Duitsland voor niets geweest’

Koning Willem-Alexander toog begin juni naar Zuid-Duitsland met in zijn kielzog een lange stoet aan bedrijven. In het zuiden lagen immers de kansen. Nog diezelfde maand maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat het Consulaat-Generaal in München moet sluiten. ‘Alle goodwill gekweekt door de Koning is te niet gedaan.’

Lees meer...

door Bertus Bouwman

Boerenbusiness: Onstuitbare opmars van Koteletten-Kaiser

Na Vion en Danish Crown klopt een derde grote speler aan de deur op de Europese markt. Het Duitse familiebedrijf Tönnies Lebensmittel heeft in een paar jaar tijd haar slachtcapaciteit verdubbeld. Dit alles onder leiding van de markante topman Clemens Tönnies. Hij wordt in eigen land gekscherend – maar met een serieuze ondertoon - de ‘Koteletten-Kaiser’ genoemd.

Lees meer...